Logo cultureel hart cuijk

Cultuur aan de Maas 2024

op eerste zondag van september 2024

Klik voor info;  Cultuur aan de Maas in Cuijk

Onder een warme zon verzamelde de gekostumeerde gildebroeders van de zes gilden uit de gemeente Cuijk zich op zondagmiddag 1 mei in St. Agatha.

Na een rondgang door de dorpskern van St. Agatha arriveerden de zes gilden op het nieuwe schietterrein “De Kuilen” van het H. Agatha gilde.

 

Na het welkomstwoord van kapitein Gerrit Graat van het H. Agatha gilde opende burgemeester Wim Hillenaar van de gemeente Cuijk het Gemeentekoning schieten dat nu alweer voor de 18de keer plaats vindt.

Hierna werden na loting de zes vogels bevrijd met de zogenaamde “Herenscheuten” door de Gemeentekoning 2010 Rien Claassen, burgemeester Wim Hillenaar en voormalig burgemeester Leo Schoots.

Na de loting ontspon zich een spannende strijd tussen de deelnemende gildebroeders om hun koningsvogel met de minste schoten neer te halen, en daarmee de titel Gemeentekoning 2011 op te eisen.

Na vele ronden, de deelnemende gildebroeders hadden inmiddels ieder hun aandeel bijgedragen, bij elk schot nu vlogen de spaanders alle kanten op, gelukte het gildebroeder Geert van Raaij van het gilde Linden de laatste resten van hun vogel naar beneden te brengen. Hierna volgde de installatie van de nieuwe Gemeentekoning Geert van Raaij door burgemeester Hillenaar gevolgd door een korte vendelgroet en het toosten met het Koningsbier.

Het feest werd hierna in een gezellige sfeer op het schietterrein te St. Agatha door de gildebroeders en gildezusters voorgezet.