Nieuws van het Cultureel Hart Cuijk

  

 

Burgemeester Leo Schoots neemt afscheid als Burgemeester van Cuijk.

 

Burgemeester Leo Schoots was bijna 10 jaar burgervader van Cuijk. Hij neemt op woensdag 27 januari a.s. officieel afscheid als burgemeester van Cuijk.    

Eenmaal in Cuijk ontdekte hij het veelzijdige van het Brabantse land. “Hij kende de Kempen maar wisten niet dat Brabant barst van de verschillen en culturen. Ik had nog nooit het Kruisherenklooster bezocht, Carnaval is hier heel anders dan in Bladel en ik ontdekte de gilden.

Cuijk is interessant, door zijn geschiedenis en door de samenstelling van de bevolking.” 

 

 

De Cultuurprijs 2009 van de gemeente Cuijk is gewonnen door de spelersgroep ‘Weg van mijn wijk’.

In totaal waren er zeven personen/instellingen genomineerd. “De spelersgroep 'Weg van mijn Wijk' heeft een culturele prestatie neergezet waar velen van binnen en buiten de Valuwe van genoten hebben. In scènes die voor ieder herkenbaar waren werd het leven van alledag in een multiculturele wijk geschetst. Op die manier is spelenderwijs een belangrijke bijdrage geleverd aan het revitaliseringsproces en het zou mooi zijn als dit aanleiding zou geven voor meer begrip voor de verschillen in de wijk en vooral ook meer zicht zou geven op de overeenkomsten tussen de verschillende groepen. Een initiatief dat voor de wijk behouden moet blijven en in andere wijken navolging verdient”, aldus de jury.

Over de winnaar van de aanmoedigingsprijs schrijft de jury: “Het initiatief van Haps’ Heem om de heemkunde in Haps nieuw leven in te blazen is uitgemond in een boek, waarmee alles over Haps wel gezegd schijnt te zijn. En niet alleen over Haps. Er worden vele verbindingen gelegd met de wijde omgeving. Daarmee is het uitkomen van dit boek een gebeurtenis van groot historisch en cultureel belang voor de gemeente Cuijk en het Land van Cuijk."

 

  

Ger Graat ontving de Cuijkse gemeentelijke onderscheiding ‘De Bronzen Leeuw’

Ger Graat ontving de Bronzen Leeuw vanwege zijn jarenlange inzet voor de gemeenschap van Cuijk op cultureel gebied. Met name voor het behoud van de geschiedenis van deze regio heeft hij veel werk verzet.

Ger Graat ook een aantal jaren secretaris van stichting Cultureel Hart Cuijk. Sinds 1990 houdt Graat zich in het BHIC bezig met archiefonderzoek. Vanaf 1995 is hij wekelijks te vinden in de pastorie van de Sint Martinuskerk. Daar schoont hij het archief op en sorteert het, waarna hij het overbrengt naar het Brabants Historisch Centrum.

Ook in het erfgoedcentrum van Sint Aegten in het Kruisherenklooster in Sint  Agatha verricht hij archief- onderzoek en leidt hij groepen rond. Ook werkt hij hier aan de vertaling van een Latijns boek. Graat is verder auteur van het boek ‘400 jaar Parochie en 100 jaar kerk van Haps’, is gedurende meer dan 20 jaar vrijwilliger bij museum Ceuclum en heeft een grote bijdrage geleverd aan de activiteiten rond herdenking van 700e sterfjaar van Jan van Cuijk.        

  

Beeldentuin zoekt nieuwe kunstwerken voor seizoen 2010

 

Stichting Beeldentuin Cuijk is ieder jaar op zoek naar nieuwe beelden die twee jaar lang een mooie plek krijgen in het beeldenpark op de voormalige Protestantse begraafplaats. Het object dient uit duurzaam weersbestendig materiaal te bestaan. Gedurende de expositie is het werk verzekerd. Kunstenaars die interesse hebben om hun werk te exposeren worden verzocht contact op te nemen.

Stuur een cv. Foto’s of schetsen met een korte beschrijving van het werk, zoals grootte en het materiaal op naar het secretariaat:  Den Oeiep 25,  5431 BA Cuijk of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  tel. 0485-315878.     

  

Logo - schild voor de Cuijkse Culturele Instellingen,

In de afgelopen maanden is gewerkt aan een plan om de Culturele Instellingen in het Centrum van Cuijk beter onder de aandacht van een breder publiek te brengen. Een werkgroep bestaande uit leden van de VVV – regio Cuijk, de werkgroep Recreatie en Toerisme, de Gemeente Cuijk en de Stichting Cultureel Hart Cuijk hebben een ‘centrumplan’ opgesteld. Dit plan is een eerste stap; daarna volgen de overige gebieden in onze gemeente.

Iedere Culturele Instelling die participeert in de Stichting Cultureel Hart Cuijk heeft van de Gemeente Cuijk een schildje met daarop het logo van de Stichting Cultureel Hart Cuijk ontvangen. Een volgende stap is het plaatsen van de bekende informatiebordjes bij de Instellingen. Daarna volgen nog grote overzichtsborden in de kerkdorpen en bij de VVV in het centrum van Cuijk

  

Nieuwe website voor het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven in St. Agatha.

In het oude Kruisherenklooster van St. Agatha brengen tientallen orden en congregaties uit heel Nederland hun erfgoed bijeen: archieven, boeken en kloosterlijke voorwerpen. Het erfgoed getuigt van de activiteiten van paters, broeders en zusters door de eeuwen heen, in Nederland en in de missielanden. Klooster Sint Aegten is medio 2006 officieel geopend na een ingrijpende verbouwing op het klooster­terrein. De collecties van het erfgoedcentrum worden sinds 2006 opgebouwd. Ongeveer de helft van de deelnemende kloostergemeenschappen heeft al erfgoed naar Sint Agatha overgebracht. Het centrum beheert inmiddels 2,5 km archiefmateriaal, ca. 30.000 publicaties in de bibliotheek en ca. 3.000 historische objecten. Inventarissen en catalogi zijn vanaf 10 december toegankelijk via deze nieuwe website www.erfgoedkloosterleven.nl  , de oude website blijft voorlopig ook nog bestaan.

De studiezaal van het centrum is op donderdagen en vrijdagen toegankelijk voor onderzoekers. Op deze dagen worden, op afspraak, ook rondleidingen gegeven aan groepen.   

  

Prins Bernhard Cultuurfonds kent subsidie toe aan Stg. Erfgoed Nederlands Kloosterleven

 

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord Brabant heeft een subsidie van 5000,00 aan Stichting Erfgoed Nederlands Klooster-leven toegekend voor de aankleding van de tentoonstellingsruimte in de bezoeksruimte dat gerealiseerd wordt in het poortgebouw van het Kruisherenklooster in Sint Agatha.

In het klooster is sinds 2006 de Stichting Erfgoed Nederlands Kloosterleven gevestigd, waarin meer dan 90 klooster, het merendeel uit Brabant in participeren. De tentoonstelling informeert de bezoekers over het kloostercomplex, de kloostergeschiedenis van Nederland en de bijdrage van de kloosterlingen aan de opbouw van de samenleving in onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijk werk.

Men verwacht het bezoekerscentrum met de tentoonstelling in april 2010 tijdens het museum weekend te openen.

 

   

Cultuur aan de Maas te Cuijk   

Voor de laatste zondag van augustus in 2010 is een groots cultureel programma in het centrum van Cuijk in voorbereiding. De commissie hoopt ook nu weer vele bezoekers te kunnen begroeten.

Alle Culturele Instellingen gelegen in het centrum van Cuijk presenteren zich.

Er zijn optredens van koren, orkesten en andere toneel / muziekgezelschappen.

Als een lint tussen al deze activiteiten bieden kraamhouders van boeken en kunstwerken hun waar aan.

Voor meer info; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

   

Info over de Culturele Dag 2010 Info

Secretariaat : Cultureel Hart Cuijk    
Graaf Hermanstraat 18
5431 GS Cuijk        

 0485-318337
 martin.bardoel@tiscaliDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 www.cultureelhartcuijk.nl

Contact Info

Secretariaat van Stichting Cultureel Hart Cuijk

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mobiel  06-80125750
 

Sponsors

Plattegrond