Uitreiking Cultuurprijs 2013

De gezamenlijke Gilden Land van Cuijk hebben zondag 16 maart j.l. uit handen van wethouder Willemieke Vervoort de Cultuurprijs gemeente Cuijk 2013 in ontvangst mogen nemen.

Naast het symbolisch overhandigen van  de prijs van € 500 aan de delegatie van de Gezamenlijke Gilden, ontving men ook een oorkonde met de volgende tekst:                                                              

Wat er ook te doen is, op welk cultureel vlak dan ook, zij zijn er bij. In de hele regio vindt je er niet zoveel in één gemeente. Ze bieden gezelligheid, sport en ontmoeting, gekleurd door tradities, gekleed in vol ornaat. Ze bewaken de traditie, zijn met hun terugkerende activiteiten van betekenis, voor elke kern. Cultureel erfgoed, in levende lijve, blijvend actief. En, gelukkig mogen nu ook vrouwen lid worden. Een traditie in het Brabantse; een eeuwenlange traditie ook binnen onze gemeente Cuijk, nu ook toegevoegd aan de Nationale Inventarisatie Immaterieel Erfgoed. En dat is zeer zeker óók door de inspanningen die zij in onze gemeente leveren.

Wij hebben er maar liefst zes: het St. Sebastianusgilde  Vianen, het St. Anthonius en Martinusgilde Cuijk, Het St. Anthoniusgilde Beers, het St Anthonius en Mariagilde Linden, het gilde St. Agatha en het St. Nicolaasgilde Haps. Vanaf 1975, eerst in de voormalige gemeente Beers namelijk het dorp Linden, en vanaf 1994 in de 'nieuwe' gemeente Cuijk, organiseren deze 6 gilden een wedstrijd Koningschieten en wordt  een van de leden gemeentekoning Cuijk voor 1 jaar. Het jaarlijkse hoogtepunt waarbij tamboers, klaroenblazers en schildknapen te zien en te horen zijn. Een mooie nog jonge traditie , waarvoor de jury en het college unaniem grote waardering hebben.

De Cultuurprijs van de gemeente Cuijk is voor 2013 dan ook toegekend aan de gezamenlijke Gilden Cuijk.

16 maart 2014 College van B&W